HZ. ÖMER VE ADALETİ
Hz. Ömer Raşit halifelerindendir. Mekke’de dünyaya gelmiştir. İslami kaynaklarda 40. Müslüman olarak zikredilir. Başlangıçta Hz. Muhammed’e karşı en sert tavır sergileyenler arasında yer almaktaydı. Zamanla Kuran’ın etkisi altında kaldı ve Müslüman oldu. Onun Müslüman olmasıyla Mekke’de Müslümanlar büyük bir moral ve destek kazandılar.
Hz. Ömer okuma-yazma biliyordu. Ticaretle uğraşıyordu. Hz. Peygamberden 15 yaş küçüktü. Hz. Ömer, Hz. Ebu Bekir’in halifeliği sırasında ona danışmanlık yaptı. Medine’de yargı işlerini üstlendi. Hz. Ebu Bekir hastalanınca Müslümanlara namazı o kıldırdı. Hz. Ebu Bekir, Müslümanların görüşünü aldıktan sonra onu, yerine devlet başkanı olarak önerdi ve bu önerisi kabul edildi.
Hz. Ömer, tarihte en çok adaletli yönetimiyle ünlenmiştir. O, uygulamalarında insanların mevkilerine, zenginliklerine ya da soylarına değil adalete itibar etmiştir. Dostluk ve akrabalık, suçluları sorguya çekmesine ve gerektiğinde cezalandırmasına engel olmazdı.
Hz. Ömer, devlet malı konusunda son derece titiz davranır, buradan yapılan bütün harcamaların milletin yararına olmasına özen gösterirdi. Çok sade bir yaşantısı vardı. Yamalı elbise giymekten çekinmez, yerde yatardı.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir hadisi şeriflerinde Hz. Ömer’i ne güzel bize tanıtıyor. ‘’Benden sonra Peygamber gelmeyecek, şayet gelmiş olsaydı Ömer gelirdi.’’
Şimdi de bize ulaşan Hz. Ömer’in öğütlerine kulak verelim.
-
Yüce ALLAH(c.c) Kuran’a uygun milletleri yükseltir, uymayan biri alçaltır.
-
Utancı giden kimsenin kalbi de ölür.
-
Şiddet göstermeksizin, kuvvetli, zayıflık belirtmeksizin, yumuşak ol.
-
Nasihatçileri olmayan ve nasihatçileri sevmeyen bir millette hayır yoktur.
-
Kenar-ı Dicle’de bir kurt aşırsa, bir koyunu gelir de adl-i ilahi, sorar Ömer’den onu.
-
İnsanları düzeltebilmemiz için önce kendimizi düzeltmemiz gerekir.
-
Günah işlemekten vazgeçmek, tövbe ile uğraşmaktan daha kolaydır.
-
Ben geceleri uyumuş olsam, kendimi kaybetmiş olurum. Gündüzleri uyusam milletimi kaybetmiş olurum. Ben, ise onlardan yana da mes’ulüm.
-
Ahmakla dost olma, çünkü çok zaman, sana faydalı olmak isterken zararlı olur.
NOT: Bu çalışmada daha çok Prof. Dr. Mehmet ÖZDEMİR 'in Hz. Ömer ve adaleti konulu makalesinden faydalanılmıştır.
Abdullah ŞAMAN